Tašča Ljudmila

Ker prvi snubec njene hčerke na prvem obisku ni prinesel šopka, mu je tako zamerila, da bo svojo hčerko rajši oddala drugemu snubcu, ki ga še ni niti spoznala, ima pa precej slab sloves. Tašči se pač prinese rože. Seveda gre za prispodobo, kjer je hčerka Nova Slovenija, snubca pa Janez Janša in Marjan Šarec.

Ljudmila Novak je objavila, da njen glas nikakor ne bo podprl Janeza Janše na glasovanju za mandatarja. Tašča Ljudmila je tako svojemu nasledniku krepko zmanjšala pogajalsko izhodišče, saj bo ta na pogajanjih tako lahko ponujal manjšo doto oz. le 6 glasov svoje stranke, vsaka notranje razdeljena stranka pa je po definiciji slabši koalicijski partner.

In kaj Ljudmila navedla v zagovor svoje odločitve. Da je dve leti utemeljevala svojo misel (beri kuhala zamero), da Janez Janša ni primeren kandidat za mandatarja ker »buri duhove«. Kaj točno je s tem mislila ne vem. Buriti duhove namreč po definiciji SSKJ pomeni »vznemirjati, razvnemati«. Torej je Janšev zločin, da razvnema ljudi? A ni to načeloma naloga vsakega politika. Če bi jih onadva s Toninom malo več, bi tudi morda prilezla čez magičnih 10%. In, mar Marjan Šarec ne vznemirja in razvnema ljudi? Pa Karl Erjavec? Samo zato, ker se nekaj politikov globoke države zaklinja, da ne bodo šli z njim v vlado in zato, ker mediji po nekom že 30 let zlivajo gnojnico še ni razlog, da ga ne podpreš za mandatarja. Še posebej, če gre za relativnega zmagovalca volitev in programsko daleč najbolj sorodno stranko. Kaj je še povedala Ljudmila? Da uničuje koalicijske partnerje. S tem najbrž namiguje na izpad NSi iz parlamenta leta 2008, kjer sorazmerni del res morda lahko očitamo SDS, ki je takrat vodila kampanijo »Glavno, da je SDS relativni zmagovalec« s čimer je marsikateri volivec odločil, da bo namesto njih podprl SDS. Ampak vsaj toliko, če ne bistveno več pa je za volilni poraz pred desetimi leti kriva NSi sama, z medlo kampanjo in delom svojih ministrov v prvi Janševi vladi. SDS jim pač ni pomagala ostati nad vodo in se morda odrinila navzgor tako, da je nekaj vode pljusknilo tudi v usta NSi, kar jo je takrat dokončno potopilo. Ok, ni bilo ravno lepo od Janše, ampak politika je pač politika in ni vse vedno lepo. Hkrati pa je Janša in SDS v teh desetih letih spoznala, da vladati Sloveniji brez partnerjev enostavno ne more, zato tudi pričakujem, da se bo tokrat do svojih partnerjev obnašala bolj kolegialno. In po drugi Janševi vladi so krščanski demokrati rasli.

Na koncu Ljudmila navrže še, da se pri politikih preveč popušča pri korupciji, kar lahko med vrsticami preberemo, da se Janezu Janši preveč popušča pri korupciji, ali si želi, da bi se zaradi te domnevne korupcije umaknil iz politike ali šel v zapor pa lahko samo ugibamo, saj tega Milka ni povedala. Očita mu še možnost, da bo sodeloval  z Jelinčičem (toliko o sodelovanju z vsemi?), s katerim se Janša sploh še ni sestal, temveč je zgolj Jelinčič povedal, da bo glasoval za Janšo. Moti jo torej dejstvo, da Janšo podpira Jelinčič, čeprav se Janša z njim sploh še ni sestal, očitno pa je nikakor ne moti, da želi Šarec projektno sodelovati z Levico (katere kredibilnost je še bistveno manjša od Jelinčičeve SNS). Ne samo, da se je sestal z Levico, z njimi si želi celo projektnega sodelovanja. To je tisto projektno sodelovanje, ki bo proti vašim načelom, zaradi katerih morda ne boste glasovali o spornih zakonih, ampak bo za Šarca namesto vas to počela Levica. Pa ne misli, da si boste s tem oprali krivdo.

V nadaljevanju precej bolj naklonjeno še pove, da če bodo lahko izpolnili svoj program z Marjanom Šarcem, bi v njegovo vlado pa šla, če bi to bilo v korist Slovenije saj desna vlada ni možna. Ni nepomembno, da Janši te možnosti ne da. Z Janšo očitno vlada nikakor ne morebiti v korist Slovenije (prosto po Ljudmili).

Ker torej desna vlada ni možna, Ljudmila zavrača možnost uravnotežene levo-desne vlade z relativnim zmagovalcem in pošilja NSi v levičarsko vlado s figovim listom desnega drevesa. Pri čemer Janši očita korupcijo, pozablja pa na plagiatorko Alenko Bratušek, sporno poslovanje Kamniške občinske uprave, dosledno neupoštevanje določbe ustavnega sodišča s strani ustavnega pravnika in dejstvo, da je SD pravna naslednica komunistične partije, ki ni nikoli obsodila svoje predhodnice. O koristih za Slovenijo pa govori v koaliciji s Karlom Erjavcem. Pri čemer je Janšo bremenijo 20 let stare fantomske obtožbe o preprodaji orožja, ki ni bila nikdar dokazana, afera Patria, ki je bila razveljavnjena, pa je kljub temu moral pred volitvami v zapor, ko ista Milka ni izkazovala nikakršnega sočutja, poročilo protikorupcijske komisije, ki je bilo farsa za zrušitev druge Janševe vlade, pri čemer je Ljudmila takrat vztrajala z njim v koaliciji in nesrečni kredit Dijane Đuđić, ki je bil vrnjen. Kaj točno si tore ciljala Ljudmila?

Hkrati Janši očita, da uničuje koalicijske partnerje, pozablja pa, da je levica vedno uničila partnerje, s katerimi je bila v vladi, bistveno bolj kot Janša. Če misli, da bo v koaliciji levo-levo enakopraven partner, se hudo moti. Če misli, da bo lahko izpolnila svoj program, prav tako.


Na kratko, Ljudmila Novak bo odtegnila svoj glas mandatarju, katerega stranka je edina vsaj delna garancija da lahko NSi izvede opaznejši del svojega programa zaradi prepričanja, da je on kriv za njihov volilni polom pred desetimi leti, da bo dobila koalicijske partnerje, in opozicijo, ki jih bodo zagotovo uničili, so vedno bili proti njihovim vrednotam in skušajo z manevrom preprečiti vlado relativne zmagovalke volitev in reforme, ki jih, vsaj na papirju zagovarja prav NSi. Ljudmila, s to izjavo si pri meni izgubila velik del spoštovanja, ki sem ga gojil do tebe kot zrele in resne političarke, ki se je sposobna tudi umakniti, ko pride čas za to. Večkrat si bila naivna in neumna (najočitneje pri arhivih), vendar še večkrat odločna in pogumna. Očitno se je tvoja politična presoja zameglila, tako da je dejansko čas, da se umakneš mlajši generaciji, ki morda ni tako obremenjena s porazom iz leta 2008, in zna kritično presoditi tudi svoje napake, ne pa zgolj kriviti drugih zanje. Če premore kaj takšnih Nova Slovenija, upam, da ti bodo to tudi povedali. Ker če ne moreš pozabiti, kaj se ti je zgodilo po vladi z Janšo, lahko pa pozabiš, kaj se je dogajalo vsem desnim strankam v levih vladah, kjer so imele več moči kot jo bo imela tvoja bivša NSi v rdeče-rdeči Šarčevi koaliciji, potem je res skrajni čas, da greš v penzijo, da se te zapomnimo po množici dobrih dejanj v slovenski politiki.

Ljudmila Novak, Foto: Žurnal

Komentarji