Razumna vlada z nerazumno koalicijsko pogodbo

Ob branju koalicijske pogodbe nove slovenske vlade je gospodarstvenike verjetno spreletel srh, ko pa so videli, kakšen pogrom se je zgodil nad tistimi, ki so se temu javno uprli, najbrž res upravičeno začenjajo tehtati možnosti, za selitev v tujino. Če podjetju pobereš ves dobiček, potem, ko si ga že itak nadpovprečno obdavčil, se človek res vpraša, zakaj bi se v taki državi sploh še kdo šel podjetništvo.

Podjetniki so končno malo bolj jasno udarili po mizi in zahtevali razlage in pojasnila ter predvsem opredelitve do napadalnega odnosa Levice do podjetništva. Levica je namreč poštene podjetnike ozmerjala z davčnimi utajevalci in tajkuni, kar je kaznivo dejanje in kot rešitev predlagala nacionalizacijo, kar je že drvenje v totalitarni sistem. Seveda ne tisti, zloglasni Hitlerjev, ampak tisti manj zloglasni Stalinov, ki je bil za tiste, ki so ga izkusili mnogo hujši. Seveda to ni bila uradna izjava, le FB zapis poslanca, ampak, ko poslanec predlaga totalitarne rešitve, bi morali zvoniti vsi alarmi demokratične države. Pa niso. Ob zapis se praktično ni nihče obregnil. So pa medijska, mnenjsko-voditeljska srenja in v prvi vrsti mandatar ter njegovi koalicijski partnerji hiteli pojasnjevati, da je to le nek nedorečen cilj v koalicijski pogodbi, zaenkrat(!) še brez ukrepov, da vlade sploh še nimamo in da je vlada razumna ter da nerazumnih rešitev seveda ne bo predlagala, da se nobena juha ne poje tako vroča kot se skuha in da gospodarstveniki pretiravajo, češ, da vsega tega gotovo res ne bo.

Ali ni koalicijska pogodba temelj za delovanje koalicije? Torej dokument iz katerega naj bi izviralo sodelovanje med strankami v vladi in nad njo. Dokument, kjer so zapisani cilji, kje naj bo Slovenija čez (če Bog da ne, glede na zapisano) štiri leta. Če so v takem dokumentu zapisani cilji, ki z drugimi besedami pomenijo izgon gospodarstva iz Slovenije, je edino prav, da se gospodarstveniki in vsi ljudje z zdravim razumom oglasimo danes, preden vlada začne delati škodo, preden so sprejeti ukrepi, ki bodo to povzročili. In naloga novinarjev bi morala biti, da na to opozori.


Gospodarstveniki so to spoznali malo pozno, toda verjetno še vedno bolje pozno kot nikoli. Hkrati pa bodo zaradi svoje zapoznelosti verjetno vseeno drago plačali. Če bi namreč isti gospodarstveniki v soočenju na POP TV pred volitvami ljudem in politikom levice nalili čistega vina, bi verjetno tudi ljudje volili drugače. Boscarol in Akrapović sta v verjetno najbolj gledanem soočenju pred volitvami zapravila odlično priložnost, da bi pokazala, da je cesar gol tudi pri Šarcu, Desusu, SD, SAB in tudi pri Cerarju, če že ne glede na meglo v programih, pa zagotovo po tem, kar so v preteklosti pokazali. Imeli so priložnost, da bi jasno postavili razliko med razvojno naravnan program NSi in uporabne rešitve SDS ter post ali neo socialistične bolj ali manj lepe parole ali le naslove poglavij pri SD oz. Šarcu. Napako zdaj drago plačujeta, vendar sta se verjetno iz nje tudi kaj naučila. Sta pač gospodarstvenika, ki sta firmo postavila iz lastnega žepa in popravljata lastne napake. Tega od gospodov, ki se radi sončijo v soju rdeče zvezde najbrž ne bomo deležni, ker pač niso vajeni delati in popravljati napak. So pa vajeni jemati ljudem, ki ustvarjajo in deliti svojim. In dokler ne bomo volivci večinsko tega spregledali, žal ne more biti bistveno drugače. Ker volivci so pač s skoraj 2/3 glasov izbrali kalibre, ki zaenkrat zgolj pišejo bedarije v koalicijsko pogodbo. Ampak še prekmalu bo prišel čas, ko bodo te bedarije začeli tudi izvajati.

Gospodarstveniki na soočenju, kjer so zapravili priložnost, da bi pokazali na to da je cesar gol oz. da je leva politika gospodarstvu škodljiva. Sedaj popravljajo svojo napako. Foto: Finance

Komentarji