Napad je najboljša obramba

Do zdaj smo običajno zmogli. Se braniti namreč. Vsaj, ko je šlo za najpomembnejše bitke. Ampak vedno smo igrali obrambo. Res je, Bog je z nami in Marija nas brani, ampak ni vedno dovolj, da se le branimo. Preživeli smo turške vpade, preživeli 3 totalitarizme. Preživeli, ampak plačali veliko ceno. V zadnjem času se spet branimo, zaenkrat z manj izgubami, a vendarle.  Ubranili smo štiri najbolj ključne referendume, tistega za neodvisnost in tri, ki so ubranili družino: Oploditev samskih žensk, družinski zakonik in zakon o zakonski zvezi. Ubranili zgodovinsko, ampak za koliko časa? Napadi nikakor ne pojenjajo. Trenutno je na udaru Tadej Strehovec in Zavod 24KUL. Pred tem je bil tabor družin, pa velike družine z varčevalnimi ukrepi, pa množica raznih posameznikov, ki so bili v javnosti oblateni zaradi pokončne drže. Ključne zmage smo dobili, vendar ne moremo biti  ves čas v obrambni drži, ker se tudi nasprotnik uči, išče naše šibke točke obrambe in nam prek medijev, šole, politike, proračunskega denarja (našega denarja) spodkopavajo naše temelje. In obstaja tveganje, da se bo enkrat končalo s porazom. In vsak poraz bo bolj posegel v našo družbo in še bolj spodkopal naše temelje. Z zadnjimi referendumi smo sicer res dosegli zgodovinske zmage, vendar smo imeli veliko več v igri kot nasprotna stran. Z zmago smo dejansko ohranili stanje kot je, nasprotna stran pa ni izgubila nič. S porazom, bi izgubili precej temeljev družbe.

Ampak zdi se, da kljub temu, da je očitno, da nasprotnik deluje z vsemi močmi, mi komaj vzdržujemo najosnovnejšo stražo na obzidju naše trdnjave. Včeraj se je pred sodiščem zbralo okrog 400 ljudi, da bi podprli patra Tadeja Strehovca v njegovem boju. In spet je šlo za obrambo, odgovor na napad očitno nedemokratičnega sodnega sistema, ki bi moral spadati v kakšno zgodovinsko knjigo 20. stoletja, ne pa v sodobno Evropsko državo leta 2018. In spet. Nekajkrat bomo šli pred sodišče in potem čakali, da se sodni mlini premaknejo in da patra Strehovca oprosti Evropsko sodišče za človekove pravice. In spet bomo vsi v svojih službah, hobijih, varnem zavetju doma in cerkvenih zidov. In znova bodo isti, utrujeni stražarji stali na obzidju, branili trdnjavo, medtem, ko bomo ostali varno v kavčih te trdnjave razpravljali, ali stražarji na obzidju uporabljajo pravo mero puščic in ali ne bi bilo bolje streljati bolj pod kotom. Prepričani, da bi sami to storili bolje, ampak si ne bomo mazali rok s tem, ker bi nam lahko škodilo pri karieri. Pa, kaj si bodo pa sosedje mislili.

Ne moremo več dolgo ostati v takem stanju, kot smo zdaj. Nekaj bo treba premakniti. Treba bo zbrati nove sile in oditi v napad. Ker branjenje statusa quo enostavno ni več dovolj. Nasprotnik je počasi a zanesljivo toliko spodkopal temelje, da status quo za kristjana ni več sprejemljiv. Ker trenutno v državnem zboru nimamo niti ene stranke, ki bi se pokončno zavzemala za življenje. Trenutno potekajo pogajanja o dvigu plač in pokojnin, o končanju varčevalnih ukrepov na področju družine, ki bi se zakonsko že zdavnaj morali končati bo vlada še razpravljala. Trenutno se sodi duhovniku, ker je na spletni strani njegovega zavoda seznam aktivistov, ki so podpisali peticijo za prepoved molitve. Trenutno je splav 3. najpogostejši vzrok smrti med Slovenci. Trenutno se odpusti odgovorno urednico na javni televiziji, ker je pripravljala uravnotežene oddaje. Trenutno se o splavu ne sme govoriti javno. Trenutno se nevladne organizacije, ki napadajo družino napajajo z milijoni našega skupnega denarja. Trenutno vlada ne spoštuje odločb ustavnega sodišča. Trenutno se na državnih proslavah odkrito opeva komunizem. Trenutno se voljo ene četrtine volivcev enostavno ignorira. Trenutno se zanemarja našo obrambo, varnost. Trenutno se zapira nedolžne ljudi. Trenutno se spet govori o nacionalizaciji in o kriminalizaciji podjetništva. Trenutno je stanje v naši družbi že tako daleč, da ga kristjan ne more več braniti, ampak bi se ga morali truditi spremeniti.

Napad je najboljša obramba, saj pomeni aktivnost, premikanje stanja v bolj pravično, dostojno in sprejemljivo do vseh ljudi. Treba bo začeti delati proaktivno, kar smo do sedaj počeli občutno premalo. Treba bo povedati svoj glas, ga pametno oddati na volitvah in žal tudi to ni več vedno dovolj, treba bo tudi ponuditi alternativo. Alternativo, ki bo spoštovala družino kot temelj družbe, skrbela za okolje, ki je pravično in pošteno do vseh, ki delajo in do vseh, ki ne morejo, ki bo zagotavljala svobodno pobudo, svobodo govora, varnost, sodno varstvo in dostojno življenje in spoštovanje slovenstva. In potrebno se je postaviti v prve vrste, tako v politiki, kot v civilni družbi in drugje. Pa premore Slovenija dovolj pokončnih kristjanov, ki so se pripravljeni žrtvovati za našo skupnost. Vsaj v kakšnem boju postaviti v prvo vrsto in tudi kaj tvegati. Jih vzgajamo? Si ti med njimi?


Ali se bomo zavzeli za spremembe, ali pa zavedno obmolknili. Zdaj je naša priložnost. Zdaj in ne šele pred naslednjimi volitvami ali spremembo zakonodaje, ki bo porušila naše temelje. Že zdaj smo pozni, ampak zdaj lahko še kaj naredimo. Smo pripravljeni?

Shod v podporo dr. Tadeju Strehovcu. Foto: Tomaž Merše

Komentarji