Jackpot za vodstvo NSi

Eden izmed glavnih zmagovalcev teh volitev je zagotovo Robert Ilc, generalni tajnik NSi. Sama NSi je po svoje zmagovalec, čeprav ni vse v zvezi z Evropskimi volitvami bleščeče, kar sem že analiziral v prejšnji objavi.

NSi je dobila en poslanski mandat, presegla magično mejo 10%, kar je v trenutnih razmerah sicer dobro, čeprav daleč od nekdanje slave, ko je leta 2004 prepričala skoraj četrtino volivcev in gladko zmagala volitve, prav tako bistveno manj kot 2009, ko so sami prepričali 16% in tudi manj kot 2014, ko so na skupni listi z SLS zbrali skoraj 13%. Trend je torej že ves čas negativen, ampak to trenutno ni tako velik razlog za skrb, saj najboljši možen rezultat ni bil prvi cilj vodilnih. Je pa po drugi strani izjemno pomembno, da so najboljši rezultat dosegli ravno med mladimi volivci, kar je za konzervativno stranko velik uspeh.

S pridobljenim je NSi pokazal, da je resna stranka, ki še vedno lahko posega po evropskih mandatih in navzven lahko ta rezultat brez preveč slabe vesti zaradi negativnega trenda prikazujejo kot uspeh. Še bolj pomembno pa je, kar so dosegli notranje. In ti notranji uspehi so za vodilne, zbrane okrog Tonina in Ilca ključni.

1.      Zahvala za umik s predsedniškega mesta. S tem ko so Ljudmilo Novak spravili v Evropski parlament so dosegli, dvoje. Zahvalili so se ji za to, da ni delala galame, ko so jo odstavili s predsedniškega mesta (no, ko je seveda na lastno pobudo odstopila, da ne bo pomote) in verjetno so ji že takrat obljubili to sanjsko službo pred penzijo, da se ji s tem oddolžijo. To je sicer ugibanje, ki pa se ne zdi tako neosnovano. Hkrati so jo s tem, ko gre v Bruselj odstranili iz igre doma, kjer je vedno predstavljala določeno tveganje da bi se ob kakšnih bolj čudnih potezah vodstva uprla, saj ima za sabo precejšen del baze volivcev NSi. In če si izposodim frazo danske politične serije Borgen – V Bruslju te nihče ne sliši kričati – idealno za umik motečega elementa doma, ki ga prikažeš kot nagrado za prizadevno delo.

2.      Umik očeta stranke v penzijo. S tem, ko na mesto evropskega poslanca ni bil izvoljen Lojze Peterle verjetno računajo, da se bo oče stranke NSi umaknil v penzion in jim s tem ne bo več delal težav. Tudi Peterle in njegova baza  predstavlja v stranki bolj konzervativni del članstva. In od Novakove bo iz sredstev Evropskega poslanca lažje dobiti več sredstev za stranko, saj nima toliko avtonomnih agend kot njen predhodnik. Ali se bo Lojze res umaknil, ali utegne povzročiti kakšno težavico doma, pa bomo šele videli.

3.      Mlada generacija utrjuje svoj položaj. Ostali kandidati so dobili precej manj preferenčnih glasov od »očka« Lojzeta in »mamice« Ljudmile. S tem se relativno njihov položaj v stranki slabi, še posebej imam tukaj v mislih Jožefa Horvata in Ivo Dimic, pa tudi Žiga Turka, ki tako nima dovolj političnega kapitala za resno ogrožanje Mateja Tonina na predsedniškem mestu. Saj Tonin (ob potiskanju Horvata in Dimičeve v ozadje in Ljudmile v Evropo) tako postaja NSijeva starosta v slovenskem parlamentu. Hkrati pa so s omenjenimi »kapacitetami vseeno prepričali kar precej ljudi, ki na terenu cenijo prav te posameznike.

4.      Preizkus PR mašinerije. Na zadnjih volitvah je Lojze Peterle Ljudmilo Novak s preferenčnimi glasovi premagal 4:1 oz 32.000 proti 8.000. Res je, da je bil nosilec liste, res je bila ona predsednica, ampak podatek je vendarle pomenljiv. V kampanji so tako uspeli rezultat Ljudmile skoraj potrojiti (na 20.000) in rezultat Peterleta spraviti na tretjino (11.000) v razmerje 2:1 za Ljudmilo. Aparat, ki je določal termine v soočenjih, usmerjal kampanjo in poklical vse člane in vse druge, ki so kakorkoli uspeli pustiti svoj kontakt v njihovi bazi je tako dokazal, da je najmočnejša sila v stranki, vsaj kar se tiče mobilizacije glasov. Robertu Ilcu, ki ta aparat usmerja se tako ni za bati za stolček, čeprav so nekateri lokalni odbori nad njegovim načinom delovanja zelo besni. Če kaj, je NSi v zadnjih treh letih izjemno izpopolnila svoj PR.

Z izkupičkom evropskih volitev so si vodilni tako zagotovili finančna sredstva za delovanje in umik ali slabitev potencialno motečih elementov, ki še imajo moč v stranki.

Po vrhu vseh notranjih uspehov pa je NSi uspel še en skok. Uspešno so se distancirali od SDS, ki se ob aktualnih problemih v EPP in ob vsej novinarski gnojnici težko otresa nalepk skrajnosti ter postali »dobra desnica«, tista zmerna, neradikalna desnica, kar jim priznavajo tudi mnogi levo vodeni mediji. V veliki meri jim dam sicer prav, ker NSi v resnici je bolj zmerna in vsaj navzven povezovalna stranka. Kakšna pa je cena te medijske podobe, si ne upam ugibati. Upam, da je to le uspeh PR službe NSi, ne bi pa dal roke v ogenj, da v ozadju ni tudi kakšnega dolga, ki se bo pokazal kdaj v prihodnosti s kakšnim nožem v hrbet partnerjem na desni. Nič, kar ti da globoka država ni zastonj. Če vse to slučajno ni le plod trdega dela NSijevcev, potem bodimo pripravljeni na presenečenja.

Zakaj ta strah. Če bi NSi res hotela delati za uspeh celotnega bloka bi šla na listo s SLS. S tem ko so zavrnili SLS so morda upali, da bo SLS ostala sama in zunaj parlamenta, kar bi dodatno oslabilo njihovega največjega neposrednega konkurenta. Tudi s tem, ko so jih spravili v objem SDS in si je SLS bistveno povečal rezultat pa so se od njih distancirali in pomaknili proti tako zaželeni sredini.

NSi s tem zasleduje dolgoročni cilj, da postanejo glavni petelin na desno-sredinskem gnoju. Ali bo desnica kot blok kdaj spet dosegla ambicijo po vodenju države je zanje drugotnega pomena, saj stranko vidijo kot cilj in ne kot sredstvo, da naredijo nekaj dobrega za državo. Saj so hkrati pripravljeni tudi stopiti v zakon z bolj levimi strankami. Se jim bo to obneslo, ali pa bodo zaradi tega ostali v zgodovini kot tisti, ki so zaradi svojih egotov in osebnih interesov pogubili možnosti za desno vlado v dvajsetih letih 21 stoletja?

Zaenkrat je še vse odprto in ni vse odvisno od njih. Levji delež samorefleksije bo na tem mestu morala opraviti tudi SDS, SLS in DOM ter še kdo, ki je ali ima ambicijo biti faktor na desni. Toda smer, ko je najbolj pomemben vsak sedež za NSi, ko se zagotovi, da prosperirajo tisti, ki si to najbolj »zaslužijo« in ne tisti, ki lahko največ naredijo za dobro države in ko stranka ni le pot, sredstvo za dosego določene ideje, ampak cilj ni najbolj obetavna. Veliko tega pa je zaznati pri trenutno vodilnih kadrih. Ki pa vsekakor so spretni politiki. Tega jim nikakor ne oporekam.

Dobro se mi zdi, da gre NSi srednjo pot. Da ni SDSjev satelit in da imajo svojo politiko. S tem ni nič narobe, to celo podpiram pri njih, zato jim še vedno običajno dam svoj glas. Toda ko bodo preveč začeli v ospredje dajati lastne interese, takrat najbrž ne bodo izgubili le mene, ampak še marsikoga drugega. In do te meje niso več tako daleč, kot se jim morda trenutno zdi. 

Vodstvo stranke NSi. Foto: Primorske novice


Komentarji