Napoved za evropske volitve


Še malo več kot dan in pol nas loči do začetka volilnega molka. Rad bi naredil manjšo stavo, kdo bodo letošnji slovenski evroposlanci. Osebno napovedujem 3 poslance skupni listi SDS+SLS, 1 poslanca Novi Sloveniji, 1 poslanca SD, 1 poslanca LMŠ, 1 poslanca Levici in za zadnjega poslanca težko napovem, čigav bo.  Lahko bi bil Desusov Šoltes, ki se mi zdi trenutno najbolj verjeten, vendar niso izključene tudi druge možnosti, celo DOM, Jelinčič, drugi poslanec za NSi, Mlinarjeva pri SAB ali drugi poslanec pri SD (ali LMŠ). Če grem še korak dlje, menim, da bodo izvoljeni:

  • Milan Zver, SDS
  • Romana Tomc, SDS
  • Franc Bogovič, SLS
  • Lojze Peterle, NSI
  • Tanja Fajon, SD
  • Irena Joveva, LMŠ
  • Violeta Tomić, Levica
  • Igor Šoltes, Desus

Seveda je to le moja osebna napoved, stava če hočete. Osebno bi privoščil NSi dva poslanca, pa tudi ne bi se mi zdelo slabo, če bi svojega poslanca imela Domovinska liga. Niti ne, ker bi jih iz srca podpiral, ampak, ker se mi zdi koristno, da imamo to stranko, da vsaj malo uravnoteži politični prostor, ki je pri nas kar preveč nagnjen v levo.

Torej, iz česa sklepam, da bo rezultat kakršnega napovedujem?

SDS je močna stranka z močno terensko bazo. To je pri evropskih volitvah, ki jih volivci dojemajo kot bolj oddaljene zelo pomembno. Poleg tega velja, da je potrebno pripeljati pribižno 8% volivcev za vsakega poslanca oz. dobrih 30.000. In realni domet SDS na teh volitvah je 100.000 in okrog 25%. Enako so dobili tudi leta 2014 in razmere se od takrat niso bistveno spremenile. Kljub medlosti v kampanji, sklepam, da bosta izvoljena prva na listi Milan Zver in Romana Tomc, ker sta najbolj prepoznavna obraza stranke. Poleg tega jim koristi tudi porast nelegalnih migracij, saj je SDS kljub vsemu stranka, ki ima do migracij najbolj realen odnos, čeprav so denimo manj ostri od Brščiča. Nadalje jim utegne 3-5 odstotnih točk (10.000 – 15.000 volivcev) prinesti tudi SLS. Ravno SLS je morda tisti odločilen faktor, ki bo listi, ne pa tudi SDS prinesel tretjega poslanca. Ta bo skoraj zagotovo Franc Bogovič, saj bodo podporniki SLS preferenčni glas oddali njemu. Nazadnje jih je zbral dovolj (8.000) da je prehitel Novakovo, torej mu Šulinova na tem področju ne bi smela povzročati težav, seveda pod pogojem, da lista dobi 3 poslance.

SD bo zagotovo imela poslanca oz. poslanko, ki bo energična in dobro prepoznavna Tanja Fajon, ki se je pred svojimi volivci izkazala tudi s podpredsedništvom v skupini S&D ter energičnimi nastopi, čeprav s politikami uperjenimi proti jedrnim vrednotam evropske unije, je opravila vse, kar nagovarja volivce SD. Poleg tega ima SD sorazmerno močno lokalno bazo in znotraj koalicije načeloma pridobiva na podpori. Kljub akcijam Dominike Švarc Pipan pa menim, da SD ne bo imela dveh poslancev. V primeru, da bi se to zgodilo, bo poslanka zagotovo Pipanova, saj želijo v SD obdržati dodatnega poslanca v slovenskem parlamentu, kar bi izgubili, če bi bil izvoljen Brglez, saj bi njegovo mesto v Sloveniji zasedel poslanec SMC.

Tukaj pa se enostavne napovedi tudi končajo. napovedati ostale 4 poslance je bistveno težje. Nova Slovenija bo po mojem mnenju zagotovo imela poslanca, saj imajo močno evropsko tradicijo, še bolj pa močno listo kandidatov, ki hkrati tudi otežuje napovedi. Vsaj trije kandidati se resno potegujejo za (najbrž edini) mandat, ki ga bo dobila NSi. Kljub temu, da se tudi ta stranka krepi, pa bo brez glasov in zaradi notranje neenotnosti malo verjetno, da bi posegli po dveh poslancih. Kljub temu, da imata načeloma realne možnosti za izvolitev tudi Novakova in malo manj Žiga Turk vseeno menim, da bo poslanec NSi še vedno Lojze Peterle. Na zadnjih evropskih volitvah je dobil skoraj 60% glasov volivcev NSi, medtem ko jih je Novakova le dobri 10% in jo je prehitel celo Franc Bogovič. Poleg tega Peterle nagovarja širšo bazo ljudi, kot so zgolj volivci NSi. Boj za Peterleta s tretjega mesta zagotovo ne bo tako lahek kot prejšnjič, saj bo marsikdo sledil sugestiji stranke in podprl Novakovo. Vseeno pa menim, da ima Peterle dovolj prednosti, da s preferenčnimi glasovi prehiti ostale na listi. Kljub drugemu mestu na listi pa realnih možnosti ne napovedujem Jožefu Horvatu, ker je njegova baza predvsem Prekmurje, ki tradicionalno voli z najnižjo udeležbo. Kljub vsemu pa menim, da jim bozmanjkalo približno 10.000 glasov za drugega poslanca.

Če je pri NSi bilo možno napovedati vsaj mandat za listo, so zadnji trije mandati velika neznanka celo pri tem, katera lista jih bo osvojila, saj bo boj okoli praga precej hud. Skoraj zagotovo bo zaradi medijske podpore in napihnjene priljubljenosti do poslanca uspelo prilesti LMŠ, čeprav ima listo političnih neznancev, imajo medijski aparat in »najvišjo podporo« med strankami. Poslanka bo tako verjetno njihova nosilka liste, izključeno pa ni niti, da bi jo prehitel Klemen Grošelj, ki deluje na soočenjih bolj kompetentno in celo bolj karizmatično kot Joveva. Dva poslanca jim bo verjetno odneslo pomanjkanje motivacije njihovih volivcev in pomanjkanje lokalne baze.

Na prejšnjih volitvah je iz nič vstal Igor Šoltes, zato ne izključujem, da bi ob podpori Desusa znova uspelo njemu. Vnuk Edvarda Kardelja ima zagotovo določene simpatije pri trdih partijskih kadrih, ki nimajo malo vpliva. Prav tako bo z vzponom in kampanjami za motivacijo k udeležbi med mladimi svojega poslanca oz. poslanko Violeto Tomić uspelo dobiti Levici, čeprav so nastopi Tomićeve v zadnjih tednih tako bizarni, da kar rušijo možnosti te stranke. Toda populizem je v vzponu, in če nas svarijo pred desnim v Evropi, je pri nas predvsem na pohodu levi, še posebej po taktiki »primite tatu« s strani njim naklonjenih medijev.

Vseeno lahko doživimo marsikatero presenečenje, saj ni jasno, kako se bodo odločili levi volivci. Bodo ostali doma in s tem omogočili zmago desnice s petimi poslanci, kar ni posebej verjetno, se bodo razporedili enakomerno, ali imajo kakšne usmeritve, katerih sam nisem zasledil. Bodo upokojenska društva in Milan Kučan spravili v parlament Šoltesa, bo svežina in karizma Angelike Mlinar spravila v Evropo SAB Alenke Bratušek (zmožnosti preživetja te političarke nikakor ne gre podcenjevati), bo SD spravila v Evropo dva, ali bodo ljudje sledili napihnjenim anketam in poslali v Evropo dva poslanca LMŠ? Je Violeta Tomić s svojimi nastopi zavozila poslanca Levice, ali jih bo ravno Špicenkandidatka popeljala v Bruselj? Kako bodo glasovali mladi, ki Tokrat gredo volit? Vse to je odprto.

Prav tako tudi možnosti Zmaga Jelinčiča, ki kljub migrantski krizi do 8% ne bo segel in Bernarda Brščića z Domovinsko ligo, ki do tja ne bo segel zaradi praktično usklajene prepovedi nastopanja v vseh medijih, tako levih, kot tistih, ki jih bolj ali manj nadzoruje Janša ne gre podcenjevati. Kaj lahko se zgodi, da bodo ljudje iz periferije v jezi nad nedelovanjem varnostne politike države v Evropo poslali koga od niju.

Vsake volitve so presenečenje in vedno se lahko stvari obrnejo v zadnjem trenutku. Mojo napoved imate, bomo videli, kako točna bo. Sam bi z veseljem videl, da namesto Tomićeve v parlament pride Brščić. Konec koncev ima vsaj inovativne plakate, kar za druge ne bi mogli ravno reči. Bodo učinkovali? Smo Slovenci že dovolj jezni na politično elito, da bomo izvolili koga z bolj desno od EPP. Ne vem, koliko jim je uspelo postaviti in pridobiti ljudi na terenu. Ti bodo zanje, tako kot za večino v nedeljo verjetno ključni.

Soočenje pred volitvami na RTV SLO. Foto: Delo.si



Komentarji